Pamięci flash, wysoka wydajność i zapewnienie kompatybilności - oto priorytety użytkowników oprogramowania do wirtualizacji DataCore

Reading, Wielka Brytania – 20 grudnia 2013 r. – DataCore Software, dostawca oprogramowania do wirtualizacji pamięci masowych, podsumował tegoroczne trendy związane z wykorzystaniem przez klientów nowej generacji platformy SANsymphony-V. Firma przekroczyła ważną liczbę 10 tys. zrealizowanych wdrożeń, co jest potwierdzeniem trendu, że to oprogramowanie stanowi ważny element w infrastrukturze pamięci masowych, znajdujących się w centrach danych.

- Coraz większe zainteresowanie rozwiązaniami DataCore potwierdza, że oprogramowanie wygrywa ze sprzętem - powiedział George Teixeira, prezes zarządu i dyrektor DataCore. - Najlepiej obrazuje to fakt, że nawet najwięksi dostawcy sprzętu ogłaszają swoją strategię związaną z centrami danych zarządzanymi przez oprogramowanie. Jednak tylko niezależny dostawca takich rozwiązań jest w stanie spełnić oczekiwania klientów, związane z automatyzacją i wirtualizacją zasobów pochodzących od różnych producentów.

Potwierdzeniem tych słów jest umieszczenie rozwiązania DataCore w raporcie Gartnera “IT Market Clock for Storage, 2013” opublikowanym 6 września 2013 r. Autorzy raportu - Valdis Filks, Dave Russell oraz Arun Chandrasekan - określili trend związany z zarządzaniem pamięciami masowymi przy pomocy oprogramowania, jako wkraczający w zaawansowaną fazę: - Daje on możliwość znacznego ograniczenia wydatków na pamięci masowe, dzięki możliwości pełnego wykorzystania wszystkich posiadanych zasobów. Jednocześnie coraz częściej dane muszą być współdzielone między wieloma użytkownikami, niezależnie od miejsca ich przechowywania - w lokalnym centrum danych, czy też w chmurze.

Trzy główne scenariusze użycia oprogramowania DataCore wskazywane przez klientów w 2013 r. to:

1.     Coraz częstsze wykorzystanie pamięci flash w centrach danych - zapewniają one unikalną możliwość znacznego zwiększenia wydajności całej infrastruktury pamięci masowych, jako że tylko ok. 5% danych w środowisku IT jest wykorzystywanych na tyle często, że powinno być przechowywanych na najszybszym nośniku. Producenci macierzy opartych wyłącznie na dyskach flash przekonują, do kupna ich rozwiązania, jednak nie zawsze jest to konieczne. Dzięki oprogramowaniu DataCore czasami wystarczy umieścić w serwerze kartę rozszerzeń z pamięcią flash i poddać ją wirtualizacji wraz z innymi macierzami, aby znacznie zwiększyć wydajność środowiska pamięci masowych.

2.     Wykorzystanie wirtualizacji do obsługi aplikacji wymagających największej wydajności - bazy danych, systemy ERP oraz poczta elektroniczna to najczęstsze rozwiązania podatne na powstawanie wąskich gardeł w każdej architekturze pamięci masowych, ze względu na ich duże zapotrzebowanie na moc transakcyjną. Wirtualizacja pozwala na połączenie wszystkich posiadanych przez firmę pamięci masowych i zróżnicowanie ich na warstwy wobec oferowanej wydajności. Dzięki temu aplikacje wymagające największej mocy transakcyjnej mogą trafić na najszybsze pamięci masowe - automatycznie, bez konieczności ingerencji administratora.

3.     Łączenie ze sobą niekompatybilnych systemów pamięci masowych - taką możliwość daje tylko wirtualizacja. Dzięki temu w jedną pulę mogą zostać połączone urządzenia firm EMC, NetApp, IBM, Dell czy HP - bez wirtualizacji żadne z nich nie jest w stanie współpracować bezpośrednio ze sobą. Klienci DataCore często wskazywali też na problemy z kompatybilnością między różnymi modelami macierzy dyskowych nawet od tego samego dostawcy, co w konsekwencji skłoniło ich do wyboru rozwiązania wirtualizacyjnego.

DataCore Software (www.datacore.com) to największy w branży dostawca oprogramowania do wirtualizacji pamięci masowych. Z oprogramowania DataCore na co dzień korzystają tysiące średnich i dużych firm. Dzięki temu chronią swoje dane, eliminują ryzyko i przedłużają czas funkcjonowania podjętych inwestycji przez przekształcenie dotychczas istniejącej infrastruktury w środowisko współdzielonych zasobów dyskowych. DataCore pozwala też na przygotowywanie środowiska pamięci masowych do obsługi wirtualnych serwerów i desktopów, przyczyniając się do stworzenia wydajnej, stale dostępnej i efektywnej kosztowo infrastruktury IT.

Agnieszka Łukasiak, tel. (503) 173-656, e-mail: a.lukasiak@ntpr.pl