Nowa wersja oprogramowania do wirtualizacji desktopów - DataCore VDS 2.1

Reading, Wielka Brytania – 11 marca 2014 r. – DataCore Software zaprezentował nową wersję oprogramowania DataCore VDS 2.1 umożliwiającego tworzenie wirtualnych desktopów i zarządzanie nimi. Nowa edycja ułatwia stworzenie systemu pojedynczego logowania (Single Sign-On; SSO) oraz współpracuje z usługami katalogowymi Active Directory. Wyposażono ją także w kreatory, szablony i narzędzia zwiększające poziom integracji z oprogramowaniem Microsoft VDI oraz usługami zdalnego dostępu do stacji roboczych. Jedną z głównych nowości jest współpraca z platformami Windows Server 2012 i Server 2012 R2 oraz funkcja wstrzymywania pracy poszczególnych maszyn (Hot Standby VDI).

DataCore VDS umożliwia wirtualizację desktopów także w małych środowiskach

Małe i średnie firmy są zainteresowane wdrażaniem wirtualnych desktopów z tego samego powodu, co duże przedsiębiorstwa - by ograniczyć koszt zarządzania środowiskiem stacji roboczych, zwiększyć produktywność pracowników oraz efektywność biznesową, ale jednocześnie nie być zmuszanymi do wdrażania rozbudowanych i zaawansowanych rozwiązań kosztujących fortunę, nieprzystosowanych do potrzeb mniejszych firm.

DataCore VDS ułatwia stworzenie niewielkiego środowiska wirtualnych desktopów (już od 25 maszyn) za znacznie niższą cenę, niż pozwalają na to rozwiązania konkurencyjne. Mogą być one uruchamiane na standardowych serwerach x86, zaś ich obrazy przechowywane na tradycyjnych twardych dyskach i pamięci flash. W ramach pakietu administratorzy IT otrzymują narzędzia dla systemu Windows, które umożliwiają centralne zarządzanie i przyspieszają tworzenie nowych wirtualnych desktopów. Przeprowadzone przez DataCore wyliczenia wykazały, że zbudowane w ten sposób środowisko pozwala na zaoszczędzenie do 75% funduszy w porównaniu z wykorzystaniem tradycyjnych komputerów PC, bez negatywnego wpływu na wydajność i jakość pracy użytkowników.

Oprogramowanie DataCore VDS 2.1 jest już dostępne wyłącznie u europejskich autoryzowanych partnerów firmy DataCore. Cena licencji zaczyna się od ok. 2500 euro. Już podstawowa wersja umożliwia stworzenie zarządzanego centralnie środowiska wirtualnych desktopów o niższym koszcie niż wartość zakupu nowych komputerów PC.

DataCore Software (www.datacore.com) to największy w branży dostawca oprogramowania do wirtualizacji pamięci masowych. Z oprogramowania DataCore na co dzień korzystają tysiące średnich i dużych firm. Dzięki temu chronią swoje dane, eliminują ryzyko i przedłużają czas funkcjonowania podjętych inwestycji przez przekształcenie dotychczas istniejącej infrastruktury w środowisko współdzielonych zasobów dyskowych. DataCore pozwala też na przygotowywanie środowiska pamięci masowych do obsługi wirtualnych serwerów i desktopów, przyczyniając się do stworzenia wydajnej, stale dostępnej i efektywnej kosztowo infrastruktury IT.

Agnieszka Łukasiak, tel. (503) 173-656, e-mail: a.lukasiak@ntpr.pl