Search
Languages
Lannoo Logo Case Study
Case Study Resource

Lannoo profiteert van optimale flexibiliteit en zero downtime dankzij DataCore SANsymphony

Download Case Study

Het Belgische familiebedrijf Uitgeverij Lannoo nv, met het hoofdkantoor in Tielt, is één van de grootste Vlaamse algemene boekenuitgeverijen. Lannoo is in de Benelux marktleider voor het algemene boek. Ze staat bekend om haar uitgaven op het gebied van actualiteit en geschiedenis, gezondheid en psychologie, spiritualiteit, lifestyle en vrije tijd, eten en drinken, kunst en fotografie, reizen en toerisme en kind en jeugd. Lannoo heeft als missie “lezers de boeken en beleving te geven die ze altijd al zochten en boeken en auteurs de lezers te geven die ze verdienen”.

DE UITDAGING

In 2012 betrok uitgeverij Lannoo een tweede, nieuw gebouw aan de overkant van dezelfde straat in Tielt waar het hoofdkantoor is gevestigd. Zowel op de bestaande locatie (A) als de nieuwe locatie (B) was een serverruimte ingericht die de basis vormde voor de IT-infrastructuur van het bedrijf. Op locatie A werd voor het hosten van VMware ESX gebruikgemaakt van twee HPE ProLiant G7 servers en van één HP Proliant Gen8 server. Ook de data-opslag voor het hele bedrijf vond plaats op locatie A door middel van een SAN oplossing van Dell EMC. Omdat de uitgeverij een flinke groei doormaakte, onderzocht Lannoo in 2017 de mogelijkheden voor het inbouwen van redundantie. Het risico op het stilvallen van bedrijfsprocessen was te groot wanneer de SAN-oplossing van Dell EMC zou uitvallen.

DE OPLOSSING

De onderliggende technologie van DataCore SANsymphony, de software-defined storage-oplossing van DataCore, maakt het mogelijk om data eenvoudig te synchroniseren tussen HPE-servers, waarbij de afhankelijkheid van één server met één storage-oplossing op één locatie werd weggenomen.

HET RESULTAAT

Synchronisatie van data zorgt voor flexibiliteit in data-opslag en voorkomt downtime

Schaalbare oplossing dankzij flexibel licentiemodel

Leveranciersonafhankelijk bij de selectie van het merk en type server

De oplossing

Mede omdat bekabeling geen probleem was – beide locaties zijn verbonden met een glasvezelverbinding – overwoog Lannoo om een tweede SAN-oplossing van Dell EMC te installeren op locatie B. Orbid, een belangrijke partner van DataCore in België en IT-adviseur van Lannoo wees het bedrijf echter op een passend alternatief: DataCore SANsymphony, de software-defined storageoplossing van DataCore. De onderliggende technologie van deze oplossing maakt het mogelijk om data eenvoudig te synchroniseren tussen HPE-servers, waarbij de afhankelijkheid van één server met één storage oplossing op één locatie werd weggenomen

Orbid en Lannoo kozen bij het toekomstbestendig maken van de IT-infrastructuur voor een gefaseerde aanpak van drie jaar, zodat Lannoo de investering kon spreiden en van de oude servers gebruik kon blijven maken totdat deze waren afgeschreven.

Hierbij werden de HPE ProLiant G7 en HP ProLiant Gen8 servers gefaseerd vervangen door nieuwe HP ProLiant Gen10-severs en de SAN-oplossing van Dell EMC werd vervangen door de DataCore SANsymphony-oplossing.

Met de DataCore SANsymphony-oplossing kunnen we data eenvoudig synchroniseren tussen twee verschillende servers op twee verschillende locaties. Dit biedt ons de gewenste flexibiliteit en zekerheid op het gebied van data-opslag. Bovendien hebben we sinds de implementatie geen enkele keer meer te maken gehad met downtime.

Tom Fraeye Netwerkbeheerder bij Uitgeverij Lannoo

De voordelen

Lannoo was snel overtuigd van de meerwaarde van de gekozen aanpak van zijn strategisch raadgever Orbid, omdat DataCore SANsymphony het bedrijf de flexibiliteit en betrouwbaarheid bood die het zocht. In de oude situatie was Lannoo namelijk nog aangewezen op noodstroomvoorziening van UPS wanneer een server down ging. Dit betekende ook dat tijdens een stroomonderbreking 90 procent van de processen van Lannoo volledig stil lag. Sinds de implementatie van DataCore SANsymphony is dit verleden tijd. Dankzij de juiste configuratie van Orbid wordt de data tussen beide serverruimtes realtime gesynchroniseerd. In het geval van een stroomonderbreking op één van de locaties is Lannoo nu niet meer afhankelijk van één serverruimte en kunnen bedrijfsprocessen 24/7 door blijven gaan. Zowel bij geplande als ongeplande downtime is het beheer van Lannoo sterk ontlast, omdat manuele ingrepen niet langer nodig zijn.

De oplossing van DataCore biedt Lannoo tevens flexibiliteit wanneer onderhoud nodig is en servers moeten worden vervangen. Dat gebeurt om de vier à vijf jaar. Dankzij de synchronisatie kunnen data tijdelijk worden ondergebracht in één van de beide serverruimtes. Beide servers hebben immers in principe voldoende capaciteit om alle data tijdelijk op te vangen en te verwerken.

Hierdoor is het mogelijk nieuwe servers opnieuw in te richten of te upgraden zonder ook maar enige downtime te ervaren. De flexibiliteit van de oplossing van DataCore heeft ook betrekking op schaalbaarheid:

Lannoo maakt gebruik van een flexibel licentiemodel waarbij het betaalt per terabyte aan opslagruimte. Wanneer er meer capaciteit wordt gevraagd kan het eenvoudig meer opslagruimte toevoegen zonder dat er grote veranderingen aan de infrastructuur hoeven plaats te vinden. Tenslotte maakt het kiezen voor software-defined storage Lannoo ook leveranciersonafhankelijk bij de selectie van het merk en type server. Hoewel Lannoo al jaren naar tevredenheid gebruikmaakt van HP-servers, kan de innovatie in de software van DataCore behouden blijven wanneer toch een keuze voor een alternatieve server wordt gemaakt in de toekomst.

Dankzij het strategische partnership met Orbid kon Lannoo onder de juiste begeleiding zijn IT-behoeften voor de lange termijn goed afwegen tegen de beschikbare resources van vandaag. Hierdoor was Lannoo in staat om in het gewenste tempo zijn IT-infrastructuur met de DataCore SANsymphony-oplossing future-proof te maken en is het voorbereid op de groei die de uitgeverij de komende jaren verwacht door te maken.

Voordelen op een rijtje:

  1. Synchronisatie van data zorgt voor flexibiliteit in data-opslag en voorkomt downtime
  2. Schaalbare oplossing dankzij flexibel licentiemodel
  3. Leveranciersonafhankelijk bij de selectie van het merk en type server

“Dankzij het flexibele licentiemodel van de DataCore SANsymphony-oplossing, waarbij we betalen per terabyte gebruikte ruimte kunnen we eenvoudig opschalen. Dat maakt de oplossing future-proof waarbij onze IT-infrastructuur de groei die onze organisatie doormaakt eenvoudig kan opvangen.”

Tom Fraeye
Netwerkbeheerder bij Uitgeverij Lannoo

Over DataCore’s partner Orbid

Orbid ontzorgt organisaties op het vlak van IT en Software en is een strategische kennispartner van DataCore voor de Belgische markt. Orbid heeft de hoogste partnerstatus binnen het partnerprogramma van DataCore en heeft veel kennis en gecertificeerde engineers in huis. Gezamenlijk helpen Orbid en DataCore klanten in diverse segmenten om hun IT (en specifiek storage-)omgevingen slimmer en efficiënter in te richten door te kiezen voor een softwaredefined storage-oplossing. Dit biedt klanten diverse voordelen, waaronder hoge beschikbaarheid (high-availability), veel flexibiliteit en een sterk gereduceerde TCO.